25 Ocak 2009 Pazar

Langstroth'un orijinal gözlem kovanı

Merhabalar,

Bir önceki yazı ile son günlerde CCD ve diğer hastalıklar hakkında Joe Traynor’un yazısını aktarmaya çalışmıştır. Biraz kafamızı dağıtalım ve orijinal bir gözlem kovanının nasıl yapıldığına ve ölçülerine verelim. Aslında burada vurgulamak istediğimi yine anlamak isteyen anlayacaktır. Ülkemizde bu kovan sorununu bilmeyen yoktur, bir arılıkta dahi üst üste koyacağınız eşli bir ikinci kat bulma zorluğunu benden daha iyi bilirsiniz. Kovanı değil ama gözlem kovanını ele alarak, en azından küçükten başlayarak doğruları öğrenebiliriz diye düşünüyorum. Bu kadar da olmaz be hoca diyenler çıkacaktır elbette sözüm onlara değil tabiî ki, kendi kovanınızı elbette üretebilirsiniz, bundan doğalı da yoktur. Ancak ölçüler ortada neden derme çatma oluyor bu işler? Biraz daha dikkat! İşte size bir gözlem kovanı resmi, çizimi ve boyutları, burada orijinal boyutları veriyorum (inç olarak), ancak 1 inç 2.54 cm'ye denk geliyor gerini siz arıcıları halleder diye düşünüyorum. Eğer gözlem kovanı yapmak ister ve diğer insanları arıcılığa teşvik etme amacı güdüyorsanız işte size fırsat kolay gelsin.

Orijinal makale:

Sieling P (2008) Langstroth’s original observation hive. December 2008. Bee Culture 136(12): 62-64.

Modern arıcılığın babası sayılan L.L. Langstroth’un çerçeve asma ve arı boşluğu prensibine göre hazırladığı gözlem kovanının bir örneğinin yapılması 150 yıl önceki ağaç işleri ve arıcılığın müteşekkirle karşılanmasını dile getirir. 1800’lü yıllardaki bir marangoz böyle bir projeyi büyük hızarlardan geçirilen parçaların el aletleri ile yapılmasını sağlamışken günümüzde modern bir marangoz çok daha hassas ve modern araç gereçle o eskisi kadar fazla emek harcamadan çok daha güzelin yapılmasını gerçekleştirebilir. Tüm makale bundan ibarettir.Ancak aşağıdaki tabloda verdiğim parçalardan başlamışken belirtilenin 2 katı yapın ki tam ortada bir hata olduğunda yeniden o parçayı yapmak için uğraşmayın. her şeyin doğru gitmesi sonucunda ise herhangi bir sorun olmayacaktır elinizde 2 tane gözlem kovanı olur diğer arıcı arkadaşınız için sanırım süper bir hediye değil mi?














Tanım (Miktar) [Boyut], Taban tahtası (1) [24-5/8” x 4 ¼” x 7/8”],
Kovan tahtası (1) [2 ¼” x 18-5/8” x 7/8”], Kenarlar (2) [1 ¼” x 2 ¼” x 10 7/8”],
Üst kenar şeritler (2) [3/8” x 1” x 20-5/8”], Üst tahta (1) [21-5/8” x 4 ¼” x ½”],
Üst kapak tahtası tutacakları (2) [4 ¼” x 7/8” x ½”], Cam Paneller (2) [9 ½” x 18 ½"],
Arı iniş tahtası (1) [4” x 4 ¼” x ½”], Taban tahtası desteği (1) [4 ¼” x 2” x ½”],
Kovan tutacakları (2) [4 ¼” x 7/8” x ½”]

Daha sonra yazar Peter Seiling basamak basamak tüm parçaların nasıl kesildiği ve birleştirildiğini resimlerle anlatmakta ve sonunda oluşturulan gözlem kovanını belirtmektedir. En sonunda ise tüm bu parçaların bir paket olarak satıldığını ve isteğe bağlı olarak kiraz, ceviz ve meşe ağacından seçeneklerin bulunduğu, gönderme ücreti hariç fiyatının 80 ABD doları olduğunu söylemektedir.

Emin olduğum bir şey ülkemiz arıcılarının bunun daha güzel oymalısını yapacak olmasıdır. Ama vurgulamak istediğim olay ise ölçü olayıdır gerisi hikaye. Umarım sizlerde ileride böyle bir gözlem kovanı üretirsiniz ve benimde bu işte bir katkım olmuşsa ne mutlu bana.

Saygılarımla

2 yorum:

  1. hocam harika olmuş hem okulda hemde evde kullanmak üzere bir kaç tane hazırlamaya karar verdik bile . umarım ki biter bitmez resimlerini paylaşırız burda çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler Sayın Hocam;
    gerçekten bu gözlem kovanı ve ölçü bilgileri bizim için çok yararlı oldu.
    ben "inç" olarak verdiğiniz ölçüleri "mm" ye çevirip blogumda yayınladım.
    yeni bilgilerinizi merakla bekliyoruz.
    işinizden bize ayırdığınız o değerli zamanınız için tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil