18 Ocak 2009 Pazar

Amerika Arıcılık Dergisi ve Arı Kültürü

Amerika Arıcılık Dergisi (American Bee Journal) ve Arı Kültürü (Bee Culture) Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan arıcılık dergilerinden 2 tanesi olup uzun yıllardır yayınlanmaktadır. Amerika Arıcılık Dergisi 1800'lü yıllardan beri yayınlanan bir dergi olduğunu belirtmeliyim. İleri kayıtlarda sizlere bu dergide çıkan ve ülkemiz arıcılığını konu alan yazılarıda bulmaya çalışacağım. Bir önceki yazıda sizlere amacımın ne olduğunu belirtmiştim yeniden tekrarlamak gerekirse bu dergilere abone olma amacım Dünya arıcılığında neler olup bittiğini takip etmektir. Daha sonra düşününce eğer burada olup biteni bir bolgda toplarsam Ülkemiz arıılarına da az da olsa katkıda bulunurum diye bu blog oluşturulmuştur. Aşağıda iki dergiye ait son sayıların kapak resimlerini bulabilirsiniz.


















Bu bahsettiğim ilk dergi olan Amerika Arıcılık Dergisinde Ocak 2009 sayısında şu yazılara yer verilmiştir.
-5. Karayip Arıcılık Kongresi, -Çatı arıcılığının yükselişi (Selahattin abi Ormanlıya doğru giderken hemen sağdaki evin çatısındaki arılığı hatırlıyormusun), -Varroa kontrolunde pudra şekeri kullanımı, -koloni varroa miktarı belirlemede alkol ile yıkama metodu üzerine makaleler yer almaktadır. Bunlar yanında dergide yazar olanların yazdığı bazı diğer makaleler yer almaktadır.
Bunlar yanında belkide siz arıcıları en çok merakınızı çekecek olan ilanlar kısmı olabilir. Bundan dolayıda sizlere bazı ilanları göstermek istiyorum. Bunların tamamı bu sayı için tozlaşma ile ilgili ilanlar ve bahsedilen rakamları görmenizi ve bu işi ülkemizde dile getirmenizi istiyorum. Arıcıların tozlaşmaya yaptığı katkının da bir gelire dönüşmesi gerektiğini ve son yıllarda az da olsa bazı tohum üreticisi firmaların kovan kiraladığını biliyorum.

Yukarıdaki ilanda 2009 yılı için kovan kirasını görebilirsiniz. Ama kovanın durumu kaç çerçeve olduğu ve ne zaman istendiği yazmakta. Hepsişnde görülen şu en az 8 çerçeve arı ve ücret konusu genelde anlaşmaya bağlı deniliyor ama ücret olanlarda var. Aşağıdaki ilana lütfen dikkatlice bakalım ingilizce olabilir ama herkesin çok iyi anlayacağını biliyorum.

850 güçlü kovanı olan bir arıcı ve Ekim ayında Badem bahçesine getirecek ve her biri için 225 dolar istiyor.
Diğer dergimiz ise Arı Kültürü. Bu derginin ise son sayısı 2008 Aralık ayına ait. Bu dergide köşesi olan iki tanıdık isim var. Birisi ABD de benimde beraber çalıştığım Prof. Dr. Steve Sheppard kendisi arıcılıktaki son gelişmeleri ay ay takip ederek köşesinde arıcılara ulaştırıyor. Diğeri ise 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresine gelenler tanıştı kendisi ile Prof. Dr. Malcolm Stanford. Aynı diğer hocam gibi kendisi de ABD de arıcılık sorunlarına cevap vermeye çalışıyor. Bu sayıda ele alınan konulara gelince:
-Arıcılık için ağaçlandırma (özellikle maden sahalarında), arı elbisesi tarihçesi, Koloni Çökme Bozukluğu hakkında düşünceler, Langstroth's orijinal gözlem kovanı yapımı, paket arı alımı, arıcılık için suyun önemi,
İşte arıcılarımız için seçtiğim bu yazılardan bana hangisi üzerinde durmamı isterseniz o konuyu detaylıca sizlere anlatacağım. Yukarı da 2 paragraf koyu ile yazılı siz bu ikisinden 1' er konuyu bana yorumlarınızla bildirin . Bende elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışayım.

Saygılarımla,

irfan

17 yorum:

  1. Merhaba hocam,benim ençok merak ettigim şu gözlem lanstroth kovan yapımı ve koloni çökme bozuklugu başlıklı konular.
    şu ıkı katlı kışlamada kışın arıların bu kovanlar içindeki konumları ve daraltma uyguluyorlarmı,lanstroth kovanlarda kışlıyanlar.
    Başarılar hocam.

    YanıtlaSil
  2. bloğunuzun ülkemiz insanına hayırlı ve uğurlu olması dileğimizle aramıza hoş geldiniz sayın hocam.
    ülkemizin daha her konuda ilerlemesi için sizin gibi bilim adamlarına ihtiyacımız olduğunun bilincideyiz.
    çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    "koloni çökme bozukluğu" ve su konusunu işlerseniz seviniriz.
    iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba sayın hocam . Hocam diye hitap ediyorum bende Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde ARICILIK okuyorum.

    Bu değerli bloğu hazırlayarak bize vermiş olduğunuz katkılar için sonsuz teşekkür ederek Koloni Çökme Bozukluğu hakkında düşünceler konusunu merak ettiğimi söylemek isterim

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Hocam
    Bloğunuz Hayırlı olsun

    Dünya Arıcılığında olup bitenleri bizlere aktarma görevi üstlendiğiniz için Türk Arıcıları olarak size teşekkür ederiz.Ayrıca Çatı arıcılığından bahsederken adı geçen ormanlı Çatalca ormanlı mı diye merak ettim.

    YanıtlaSil
  6. Şu konuları yeniden belirtmekte fayda görüyorum yanlış anlaşılmalar olmaması açısından. Çatı arıcılığı derken şu andaki bir istatistik insnların şehirlerde de arıcılığa başladığı ve amatör ya da değil arıcıların binaların ya da evlerin çatılarında arıcılık yaptığı makale bunu konu alıyor. Diğer bir çalışma ise langstroth gözlem kovanı yapma dikkatinizi çekerim gözlem kovanı. Kovan değil. Gözlem kovanı tek çıtalık yanları cam olan adı üstünde gözlem kovanı bazı arıcılarımız bunu isteyebilir makalede ölçüler ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi veriyor. Saygılarımla,

    irfan

    YanıtlaSil
  7. İrfan hocam, blogunuz hayırlı olsun.Sizi daha önceden de sayın başkanımızın vesilesi ile takip etme imkanı buluyorduk.Bundan böyle sizi daha ilgiyle izleyeceğimiz şüphe götürmez bir gerçek.
    Biz arıcılar sizlerden çok daha güvenilir ve uygulanabilir bilgilere sahip olacağız.
    iyi çalışmalar saygılar.uğur kıran.

    YanıtlaSil
  8. merhaba
    öncelikle böyle bir hizmet yaptığınız için sonsuz teşekkürler.
    paket arıcılık kakkında bilgiler verebilirmisiniz ve bunun ülkemizde uygulanabilirliği hakkında.
    ilanları okuyunca insanın amerikada arıcılık yapası geliyor.böyle bir imkanımız varmı.

    YanıtlaSil
  9. SLM...
    İrfan hocam.
    Aramıza hoşgeldin.Sektöre katkılarını görmekten haz alacağız.

    YanıtlaSil
  10. allah ilminizi artırsın başarılar dilerim saygılar

    YanıtlaSil
  11. Sayın Hocam, Çok güzel bir niyetle yola çıktınız. Bu niyetinizden dolayı size teşekkür ederim. Allahın izniyle eğer hedeflerinizi gerçekleştirebilirseniz arıcılarımıza çok faydanız dokunacaktır.
    Sizin ve her arıcının bir önceliği vardır ama aşağıdaki konulara öncelik verirseniz bizim gibi acemi arıcılara faydalı olacağını tahmim ediyorum.
    Bunlar:1- Teşvik beslemesi nasıl yapılıyor
    2- Arıyı bala yönlendirme
    3- Bala yönlendirmede kullanılan yöntemler
    4- Kovan başına alınan bal, polen, arı sütü, propolis rekoltesi.
    5- Sonbaharda arı nüfusunu artırmak için yapılan yöntemler.
    6-Kışa hazırlıkta besin takviyesi nasıl yapılıyor.
    7- Verilen kek, şurup, bal, şeker ya da her ne kullanılıyorsa karışım oranları, verilme zamanları vb
    Bunları bir çok arıcı dostum bilir ama Amerika'ki uygulamaları karşılaştırmak farkları ve benzerlikleri görmek için faydalı olacağını düşünüyorum.
    İşlerinizde kolaylıklar diler. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Hocam hoşgeldun
    Hocam geldun bir dergi yayınladın yine benum kafa karıştı,Bizim rizede iklim iliman olduğundan bazen peteklerun ustunden ballık bır kat koyveriyorduk genel kanı arıları kışın sıkıştırmaktan yana olduğundan bende ballık koyvermemeye başlamışdım,yayınlanan dergide uç kat kovan gözüküyör üzerlerinede kar yağmiş gelde şimdi çik işin içinden.

    YanıtlaSil
  13. Hocam,

    çatı arıcılığı ve gözlem kovanı

    merak ettiklerim.

    Sağlıcakla

    YanıtlaSil
  14. Sn.hocam

    bir de son günlerde hemen herkesin yorumlarıyla katkıda bulunduğu invert şurup hakkında yabancı kaynaklardaki son durum nedir?

    İnvert şurup evde hazırlanabilir mi?

    YanıtlaSil
  15. İrfan Bey,aramıza hoş geldiniz.Yazılarınızı okudum,amacınızı anladım.Zaman bulursanız arıcılık bloklarındaki genel yanlışlıklarla ilgili yorumlarınızı beklerim.Şimdiden çalışmalarınızda başarılar,işlerinizde kolaylıklar dilerim.Arıcı07 ANTALYA.Hayati İNAL

    YanıtlaSil
  16. sn .hocam öncelikle teşekkürümü kabuledin.sizin gibi bizleri aydınlatan lar oldukca yaptıgımızişin nekadar dahazevkli oldugunutahmin edemem benin ilgimicok cekense arı konaklama bedelleri bu sene yunak vecivarına kolonilerimi götürdüm kovan başına 18 ytl ödendi benimdüşüncemse biz arıcılar birlik başkanlarıyla hareket etsek daha yüksek fiatımız olur sizin gösterdiginiz rakam ları bizler niye alamayalımmm

    YanıtlaSil